Sieraden

De laatste tijd heb ik me toegelegd op het maken van sieraden. Door een toeval (?) kwam ik in contact met Ad van Amelsfort, een man die al jaren bezig is met o.a. het materiaal rvs. Samen zijn we nu een sieradenlijn begonnen, waarbij Ad het rvs gedeelte voor zijn rekening neemt en ik het porselein en/of het vilt.

De foto's geven een beeld van het resultaat:


Vanaf nu zijn deze sieraden ook te koop bij DADS, zie de website www.dutchartdesignsalon.com.

Papier

Sinds kort heb ik papier ‘ontdekt’ als middel om mee te experimenteren. Hieruit zijn zowel heel strakke, als ook de altijd weer in mijn werk terugkerende koraalvormen ontstaan. Inmiddels heb ik een aantal van deze vormen weer 'vertaald' in porselein.


Binnenkort zullen enkele van deze objecten te zien en te koop zijn bij Dutch Art en Design Salon en De Kunstwinkel.

 

Porselein in het platte vlak

In samenwerking met een collega die werkt met glas-in-lood, kwam een raamdecoratie in ‘porselein-in-lood’ tot stand.

Restanten kanten kleedjes geven het porselein de sfeer van mijn oma’s huis en, ingekaderd in het lood, zie ik de stukjes porselein ook als vitrages in de sponningen van de ramen, waardoor ze zo graag naar buiten keek ........

Lees meer...

Zilveren voetjes

In 2012 heb ik enkele porseleinen kommetjes gemaakt, die door goudsmid John Sanders van zilveren voetjes zijn voorzien. Ze zien er zo mooi uit, dat ik hoop in de toekomst deze samenwerking verder te kunnen uitbreiden.

Vloeibare porselein

De afgelopen weken heb ik wat geëxperimenteerd met vloeibare porselein, waaraan ik papierpulp heb toegevoegd. Door deze toevoeging wordt porselein beter bewerkbaar en geeft minder krimp dan zonder papiertoevoeging. Als het porseleinen voorwerp al is gedroogd en je wilt het alsnog bewerken, dan kan dat door het te bevochtigen.

Lees meer...

Met porselein werken is boeiend omdat het materiaal een eigenzinnig karakter heeft, je hebt dus eigenlijk nooit helemaal in de hand hoe het uit de oven komt. Dat is tegelijkertijd de charme van het materiaal: ieder objekt heeft iets eigens, zoals de lampjes die ik regelmatig maak.

Het mooie van hoog gestookt (1250/1280 ºC) porselein is de transparantie die dan ontstaat. Daardoor krijgt het porselein ook een frêle uitstraling, terwijl het toch sterk is!

Het is niet alleen verlichting die ik maak. Mijn reizen door landen buiten Europa geven mij steeds weer nieuwe inspiratie, met name ingegeven door andere uitingen van religie; zo is er bijvoorbeeld een serie offerbuideltjes, die, hoe dun het porselein ook is, een verschillende binnen- en buitentextuur van textiel hebben.