Wandkleden

Op het gebied van ruimtelijk vilten heb ik weer een nieuwe stap gezet: wandkleden. Omdat vilt zowel een isolerende als geluidsabsorberende werking heeft, kan het in de ruimte een aangename werking hebben. Die ervaring bracht mij tot het maken van enkele wandkleden, in dit geval met een relief.

Ik vilt enkele verschillend gekleurde lagen wol op elkaar en maak uiteindelijk de onderliggende lagen weer gedeeltelijk zichtbaar door het op sommige plekken openzetten van de bovenste laag. Voor het resultaat:


Ruimtelijk vilten

Bij de Wolwerkplaats van Annemie Koenen in Sittard heb ik op het gebied van vilten een nieuwe techniek geleerd : ruimtelijk vilten. Het is een techniek, die behoorlijk wat tijd kost, maar heel veel nieuwe mogelijkheden biedt.


Bij Vera Holland leerde ik bijzondere hoeden maken van merinowol met pongézijde; een voorbeeld:


Vilten baretten

Nu het weer herfstig begint te worden, wordt het ook tijd voor af en toe een hoofddeksel. Als aanvulling op de haarbanden heb ik baretten gevilt in verschillende uitvoeringen en kleuren. Je kunt ze zelf eventueel, helemaal in je eigen stijl, voorzien van een mooie speld of andere decoratie.


Het begin van zomerse shawls

Nu met het zomerse weer de grote omslagdoeken plaats kunnen maken voor de wat frivolere shawls, heb ik er daarvan enkele gemaakt. Ze doen het geweldig op een simpel jurkje of shirt en je ziet er meteen feestelijker uit! Er volgen er beslist meer.


Hoofddeksels van vilt

Over het algemeen vilt ik graag zoals ik werk met porselein: behoedzaam, met een mooie textuur en tere kleuren. Shawls en omslagdoeken waren aanvankelijk mijn favorieten.

In het afgelopen koude jaargetijde heb ik me toegelegd op ‘hoofddeksels’; het zijn een soort haarbanden, maar dan van een afmeting, dat je ze op allerlei manieren naar je hand (c.q. hoofd) kunt zetten.

Ze zijn heerlijk warm, mooi van kleur, decoratief en kriebelen niet. Trouwens, over het algemeen is het mijn ervaring dat gevilte wol aangenamer en minder kriebelig draagt dan andere wolsoorten, zoals bijvoorbeeld Shetland.

Lees meer...

Hoewel wol een heel ander materiaal is dan klei, zijn er absoluut overeenkomsten wanneer je ermee gaat werken. Mijn voorkeur ligt ook hier bij basale vormen, mooie texturen en transparantie.

Samenvoegen van wol, zijde, organza en andere materialen levert soms subtiele, dan weer stoere resultaten op. Ik maak graag omslagdoeken in aardetinten, die je ook als vestje kunt gebruiken. Maar ook maak ik sjaals of omslagdoeken voor feestelijke gelegenheden.