Rakudag voorjaar 2010

Bijna aan het einde van het cursusseizoen hielden we een rakudag. Alle cursisten hebben in de afgelopen weken één of twee objectjes gemaakt, die (na een eerste stook in de elektrische oven) voorzien worden van (raku)glazuur en tijdens deze dag in de rakuton tot ca. 1000º C gestookt worden. Aansluitend aan deze stook (die ca. 1 uur duurt) wordt het object met een rakutang uit de oven gehaald en in een ton met houtsnippers geplaatst.

Door de hitte gaat het hout branden; vervolgens wordt deze ton afgedekt, waardoor het vuur dooft en nog een tijdje blijft roken. Door de grote temperatuurwisseling ontstaan barstjes in het glazuur, de rook trekt in op alle plekken waar geen glazuur zit, dus ook in de barstjes. Zo ontstaat de karakteristieke raku uitstraling. 
 
Dank aan José en Herbert , die een raku-uitrusting hebben, een grote tuin en gastvrijheid!
 

 

Ik geef nu een aantal jaar les aan twee groepjes van 4 tot 5 personen. Wat ik erg leuk vind is om de groei te zien in het werk en het lef van de cursisten. Daardoor word ik ook zelf steeds weer geprikkeld. Bij aanvang van een cursusblok heb ik meestal ideeën op papier die als handvat voor de cursist kunnen dienen. Technieken waarmee we werken:

  • opbouwen met rolletjes
  • met platen klei
  • maken van (giet)mallen
  • werken met gietklei
  • verwerken van plantaardige materialen in de klei
  • massieve beelden maken en uithollen
Eigenlijk kan elke cursist aangeven wat hij of zij wil maken. Samen kijken we dan hoe dat het best kan worden uitgevoerd.