Porselein in het platte vlak

In samenwerking met een collega die werkt met glas-in-lood, kwam een raamdecoratie in ‘porselein-in-lood’ tot stand.

Restanten kanten kleedjes geven het porselein de sfeer van mijn oma’s huis en, ingekaderd in het lood, zie ik de stukjes porselein ook als vitrages in de sponningen van de ramen, waardoor ze zo graag naar buiten keek ........


Waar samenwerking tussen vrouwen, de een bezig met glas in lood, de ander met keramiek, al niet toe kan leiden.

Met porselein werken is boeiend omdat het materiaal een eigenzinnig karakter heeft, je hebt dus eigenlijk nooit helemaal in de hand hoe het uit de oven komt. Dat is tegelijkertijd de charme van het materiaal: ieder objekt heeft iets eigens, zoals de lampjes die ik regelmatig maak.

Het mooie van hoog gestookt (1250/1280 ºC) porselein is de transparantie die dan ontstaat. Daardoor krijgt het porselein ook een frêle uitstraling, terwijl het toch sterk is!

Het is niet alleen verlichting die ik maak. Mijn reizen door landen buiten Europa geven mij steeds weer nieuwe inspiratie, met name ingegeven door andere uitingen van religie; zo is er bijvoorbeeld een serie offerbuideltjes, die, hoe dun het porselein ook is, een verschillende binnen- en buitentextuur van textiel hebben.