Hoofddeksels van vilt

Over het algemeen vilt ik graag zoals ik werk met porselein: behoedzaam, met een mooie textuur en tere kleuren. Shawls en omslagdoeken waren aanvankelijk mijn favorieten.

In het afgelopen koude jaargetijde heb ik me toegelegd op ‘hoofddeksels’; het zijn een soort haarbanden, maar dan van een afmeting, dat je ze op allerlei manieren naar je hand (c.q. hoofd) kunt zetten.

Ze zijn heerlijk warm, mooi van kleur, decoratief en kriebelen niet. Trouwens, over het algemeen is het mijn ervaring dat gevilte wol aangenamer en minder kriebelig draagt dan andere wolsoorten, zoals bijvoorbeeld Shetland.


Nu het weer wat vrolijker gaat worden ga ik aan de slag met vrolijke kleine tasjes en lichtere shawls.

Hoewel wol een heel ander materiaal is dan klei, zijn er absoluut overeenkomsten wanneer je ermee gaat werken. Mijn voorkeur ligt ook hier bij basale vormen, mooie texturen en transparantie.

Samenvoegen van wol, zijde, organza en andere materialen levert soms subtiele, dan weer stoere resultaten op. Ik maak graag omslagdoeken in aardetinten, die je ook als vestje kunt gebruiken. Maar ook maak ik sjaals of omslagdoeken voor feestelijke gelegenheden.