Vloeibare porselein

De afgelopen weken heb ik wat geëxperimenteerd met vloeibare porselein, waaraan ik papierpulp heb toegevoegd. Door deze toevoeging wordt porselein beter bewerkbaar en geeft minder krimp dan zonder papiertoevoeging. Als het porseleinen voorwerp al is gedroogd en je wilt het alsnog bewerken, dan kan dat door het te bevochtigen.

Ik heb van witte vloeibare porselein enkele komvormpjes gemaakt, die bestaan uit 2 of 3 laagjes met daar in natuurlijke materialen die bij het stoken wegbranden.

Om zoveel mogelijk vervorming tegen te gaan heb ik ze gestookt op ’n bedje van zilverzand.
 


Met porselein werken is boeiend omdat het materiaal een eigenzinnig karakter heeft, je hebt dus eigenlijk nooit helemaal in de hand hoe het uit de oven komt. Dat is tegelijkertijd de charme van het materiaal: ieder objekt heeft iets eigens, zoals de lampjes die ik regelmatig maak.

Het mooie van hoog gestookt (1250/1280 ºC) porselein is de transparantie die dan ontstaat. Daardoor krijgt het porselein ook een frêle uitstraling, terwijl het toch sterk is!

Het is niet alleen verlichting die ik maak. Mijn reizen door landen buiten Europa geven mij steeds weer nieuwe inspiratie, met name ingegeven door andere uitingen van religie; zo is er bijvoorbeeld een serie offerbuideltjes, die, hoe dun het porselein ook is, een verschillende binnen- en buitentextuur van textiel hebben.